Netvisor vai Procountor: Kumpi Valita?

Kirjanpito-ohjelmiston valinta on joskus vaikeaa, etenkin mikäli aikaisempaa kokemusta ohjelmistoista ei ole.

Valinta on kuitenkin tärkeä tehdä huolella, sillä hyvä ja omiin tarkoituksiin sopiva ohjelmisto on suuri apu ja auttaa paitsi kirjanpidossa, myös yrityksen talousasioiden suunnittelussa.

Hyvä ohjelmisto auttaa automatisoimaan taloushallinnon työtehtäviä ja mahdollistaa sen, että fyysisiä papereita ei tarvitse enää pyöritellä.

Ei ole olemassa yhtä kirjanpidon ohjelmistoa, joka olisi kaikin puolin paras ja jota voi suositella kaiken kokoisille yrityksille eri aloilla.

Voidaan kuitenkin sanoa, että kaksi alalla hyvin suosittua ohjelmistoa ovat Netvisor ja Procountor.

Monesti yrittäjä tai taloushallinnon asiantuntija on tilanteessa, jossa valinta tehdään juuri näiden kahden välillä.

Tässä artikkelissa kerromme molempien hyvät ja huonot puolet ja sen, mitä sinun tulisi valinnassa ottaa huomioon. 

Netvisor lyhyesti

 

Netvisor on norjalaisen Visman tuottama taloushallinnon ohjelmisto.

Netvisoriin voidaan yhdistää verkkokauppa, tilaustenkäsittely, CRM-ohjelma, varastonhallinta ja muita hyödyllisiä toiminnallisuuksia.

Netvisor on puhtaasti selainpohjainen, joten mitään raskaita asennustiedostoja ei koneelle tarvita. Se tukee pohjoismaisia ja virolaisia kirjautumistapoja eli vaikkapa yleisimpien pankkien verkkopankkitunnuksia ja virolaista ID-tunnistautumista, joten se on laajalle levinnyt pohjoismaissa ja Virossa.

Netvisorin tärkeimpiä ominaisuuksia on automatiikan hyödyntäminen ja näin ollen sen avulla voidaan suorittaa paljon automatisoituja taloushallinnan prosesseja. Näitä ovat esimerkiksi laskujen automaattinen muodostaminen.

Netvisor tarjoaa lisäominaisuutena avoimen rajapinnan, joten se voidaan yhdistää kolmannen osapuolen sovelluksiin melko kivutta. Netvisor on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja toimii selaimella, sekä mobiilissa.

Procountor lyhyesti

 

Procountor on suomalaisen Finagon ohjelmistotuote.

Procountoriin on saatavilla useita lisäosia, jotka helpottavat yrityksen operatiivista toimintaa. Näitä ovat muun muassa varastonhallintapalvelu, allekirjoituspalvelu, sopimuslaskutus ja dokumentinhallinta.

Procountor on selainpohjainen. Ohjelmistoon kirjautuminen on kaksivaiheinen ja vahvistus hoituu erillisellä sovelluksella. Myös salasanalista on saatavilla, mikäli älypuhelimella tehtävä kirjautuminen ei onnistu vaikkapa nettiyhteyden puuttumisen vuoksi.

Procountorin peruspaketti sisältää runsaan määrän ominaisuuksia, kuten muun muassa palkanlaskennan työkalut. Käyttäjien lisääminen on maksutonta, joten vaikkapa tunnuslukujen seuraaminen suoraan ohjelmistosta käy näppärästi. Tämä helpottaa yrityksen arkea. Palvelu mahdollistaa API-rajapinnan käytön, joten se soveltuu muiden ohjelmistojen kanssa käytettäväksi. Ohjelmiston käyttökieliä ovat suomen lisäksi englanti sekä ruotsi. Procountor toimii selaimen lisäksi puhelimella ladattavan sovelluksen avulla.

Netvisor vs. Procountor – kumpi on parempi?

 

Näitä kahta ohjelmistoa verratessa on mahdotonta sanoa, että yksi ohjelma olisi kiistatta parempi.

Päätöksentekoon vaikuttaa yrityksen koko, yritysmuoto, toimiala ja käyttäjän henkilökohtaiset mieltymykset.

Päätöksenteossa kannattaa ottaa huomioon myös tilitoimiston näkökulma, sillä ohjelman tulisi ”pystyä keskustelemaan” toimiston ohjelman kanssa.

Tämä ei kuitenkaan yleensä ole ongelma, sillä tilitoimistot pystyvät usein tarjoamaan palvelua useimpien yleisimpien ohjelmistojen käyttäjille.

Netvisorissa ja Procountorissa on paljon samaa kuten esimerkiksi kielivalikoima.

Kirjautumistavat poikkeavat toisitaan sovellusten välillä, joten valinnassa kannattaa miettiä sitä, missä maassa käyttäjät ovat ja kuinka he haluavat ohjelmistoon kirjautua. Suomessa asialla ei ole niin väliä, mutta mikäli toimintoja on vaikkapa muualla EU:ssa, saattaa verkkopankkikirjautuminen olla ongelma. Molemmat toimivat mobiilina, mutta esimerkiksi Netvisorissa myyntilaskujen teko ei mobiilissa onnistu. Ominaisuuksiin kannattaa siis tutustua omien tarpeiden pohjalta.

Hinta-laatusuhde merkitsee paljon

Vaikka hinnan ei tulisi olla ratkaiseva tekijä valinnassa, on syytä olla tietoinen molempien ohjelmistojen hinnoittelumallista ennen valintaa.

Netvisor tarjoaa niin pakettimallisen kuin tositepohjaisen hinnoittelun. Procountor tarjoaa puolestaan useamman erilaisen alkupaketin, mutta niihin kuuluu verrattain vähän tositteita, joten Procountor veloittaa lisätositteet kappalemäärän mukaan. Näin ollen se soveltuu ennemmin pienille yrityksille tai niille suuremmille yrityksille, joiden tositemäärä on pieni. Procountor ja Netvisor tarjoavat molemmat rajapintoja ja integraatiomahdollisuuksia, mutta niiden suhteen Netvisorin valikoima on hieman laajempi.

Molemmissa ohjelmistoissa raportit saa pdf- ja excel-muotoon, mutta Netvisor on jo itsessään tarkoitettu sähköiseksi ohjelmistoksi, joten raportit ovat selkeitä jo suoraan ohjelmiston sisällä. Procountor lähettää sähköpostin, mikäli uusi lasku saapuu tarkistettavaksi. Netvisorissa huomautusviestin saa lisämaksusta.

 

Monet eroavaisuudet ohjelmistojen välillä ovat sellaisia, ettei ohjelmistoja voi niiden perusteella asettaa paremmuusjärjestykseen vaan kyseessä on puhtaasti makuasia. Muun muassa palkanlaskenta- ja alv-raportointiprosessi ovat hieman erilaisia Netvisorissa, kuin mitä ne ovat Procountorissa, mutta se kumpi enemmän miellyttää, riippuu käyttäjästä. Eroihin voi tutustua ohjelmistojen ilmaisissa demoversioissa (Netvisor, Procountor).

Käyttötarkoitus on tärkein valintakriteeri

Mielestämme valintaprosessi kannattaa aloittaa miettimällä omia tarpeita.

Etsiikö pelkkää kirjanpito-ohjelmaa vai olisiko tarvetta vaikkapa varastonhallinnan tai tilaushallinnan yhdistämiselle samaan ohjelmistoon?

Tämä riippuu siitä, mitä yritys pääsääntöisesti tekee ja millaisia olemassa olevat ohjelmistot ovat.

Parhaimmillaan yrityksellä on mahdollisimman pieni määrä erilaisia ohjelmia, sillä näin varmistetaan tiedon liikkuminen sujuvasti ohjelmistojen välillä.

 

Lopuksi 3 vinkkiä valintaan

 

1. Kartoita tarpeesi huolellisesti

Havainnollista ja dokumentoi omat tarpeesi niin tarkasti kuin mahdollista ennen valinnan tekemistä.

2. Konsultoi tilitoimistoasi

Kun olet kartoittanut tarpeesi huolellisesti, ole yhteydessä tilitoimistoosi.

Tilitoimistot ovat alan asiantuntiojoita ja heillä on usein usean vuoden kokemus kirjanpito-ohjelmistoista. Avaa yrityksesi tarpeet tilitoimistolle ja pyydä heidän näkemystä asiaan. Usein tilitoimistot ovat myös hyvin ajan tasalla ohjelmien hinta-tasoista.

3. Älä valitse ohjelmistoa hinnan perusteella

Vältä pelkän hintalapun tuijottamista, sillä oikea valinta maksaa itsensä takaisin. Ennen kaikkea käytettävyys ja integraatio yrityksesi toimintaan ja olemassa oleviin ohjelmiin ovat ykkössijalla valintaa tehdessä.

 

Huom. Tässä artikkelissa esiintyvä tieto esim. ohjelmistojen palveluntarjonnasta ei välttämättä ole ajan tasalla ja näin ollen kehoitamme aina tarkistamaan tiedot suoraan palveluntarjoajalta.

 

Tilitoimisto Hinnasto: Näin Paljon Se Maksaa!

Mietityttääkö tilitoimistojen ja kirjanpitopalveluiden hintataso?    Jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa käymme läpi millaisia hintoja voit odottaa maksavasi tilitoimistolle ja mistä kustannukset muodostuvat. Käymme myös läpi mitkä asiat vaikuttavat hintaan ja...

Tilitoimiston Irtisanominen Edessä? Lue Tämä Ensin!

Tilitoimiston irtisanomisen saattaa tulla eteen yllättäen tai suunnitellusti. Siihen voi olla useita eri syitä, kuten erimielisyydet kirjanpidon hoitamisesta tai epäselvä laskutusmalli. Syyt voivat kuitenkin olla myös niin sanotusti positiivisia. Esimerkiksi yrityksen...

Tilitoimisto Yhdistykselle – Näin se valitaan!

Yhdistyksiä koskee kirjanpitovelvollisuus ja näin ollen järjestelmällinen kirjanpito on pakollista. Talouden hoitaminen riittävällä huolellisuudella ja lakisääteiset velvollisuudet täyttäen on yksi yhdistyksen toiminnan jatkumisen edellytyksistä. Mallikkaasti hoidettu...

Paras Sähköinen Tilitoimisto Haussa? Näin Se Löytyy!

Päivitetty 5/2020 Sähköinen kirjanpito on nykyaikaa. Perinteinen ja paperinen kirjanpito on puolestaan hävinnyt kovaa vauhtia taloushallinnon "katukuvasta" yhä useamman yrityksen siirryttyä sähköiseen kirjanpitoon. Tämä kehitys tuskin yllättää ketään. On selvää, että...

Tilitoimisto uudelle yritykselle – 5 vinkkiä valintaan!

Tilitoimiston valinta on yksi uuden yrityksen omistajien tärkeämmistä tehtävistä. Parhaimmillaan tilitoimisto on aloittavalle yritykselle yksi luotettavimmista yhteistyökumppaneista tulevien vuosien aikana. Näin ollen juuri sinulle sopivimman tilitoimiston valinta on...

Tilitoimisto pienelle yritykselle – 3 vinkkiä valintaan!

Oletko pieni yritys tai toiminimi vailla hyvää ja edullista tilitoimistoa tai kirjanpitäjää? Tässä artikkelissa käsittelemme miten löytää hyvä tilitoimisto pienelle yritykselle. Käymme läpi, mitkä tilitoimiston palvelut ovat yleisimpiä pienille yrityksille, sekä mitä...

Tilitoimiston Vaihto Edessä? Lue Tämä Ensin!

Tuntuuko, että tilitoimiston vaihto on tulossa ajankohtaiseksi? Tyytymättömyys nykyiseen tilitoimistoon on yleensä merkki siitä, että on hyvä aika kartoittaa markkinatarjonta ja kilpailuttaa nykyinen tilitoimisto. Tässä artikkelissa käymme läpi milloin tilitoimiston...

Tilitoimiston Kilpailutus Edessä? Lue Tämä Ensin!

Tilitoimistoja on Suomessa tuhansia. Niistä sopivimman löytäminen ei aina ole helppo tehtävä. Tilitoimiston kilpailutus on nopea ja järkevä tapa löytää juuri sinun tarpeisiin sopiva tilitoimisto parhaaseen hintaan. Tässä artikkelissa halusimme listata meidän 3 vinkkiä...